Vandringar

Guidade vandringar i Vasa och Kvarkens skärgård

 

Naturen är en fantastisk källa till avkoppling, ge dig själv en stund i naturens lugn och ro och du ökar både ditt fysiska och psykiska välbefinnande.  

 

Ett bra sätt att uppleva naturen är att följa med en guide ut. I Vasa med omnejd finns många naturpärlor och vandringsleder både för kortare och längre utflykter. En guidad tur är också ett utmärkt sätt att lära känna Kvarkens världsarv.

 

En grundförutsättning för att må bra ute i naturen är att du är torr, varm och mätt. Klä dig efter väderlek, stadiga kängor är ett måste eftersom det kan vara stenigt och ojämn mark. Ta med matsäck och dryck för turer över 2 timmar. Du kan även beställa mat och dricka av guiden.

 

Nedan några tips där jag gärna följer med på en guidad tur. Ta kontakt och boka! Tidsangivelserna är ungefärliga. Vill du kombinera vandringen med något program t ex mindfullness, fågelskådning eller måltider ute så kan jag även ordna detta.

 

Öjens naturstig, Vasa

 

Öjen är ett gammelskogsområde på kort avstånd från Vasa centrum. Körtid från Vasa med bil ca 15 minuter.

 

Tidsåtgång: 3 - 4 h

 

Finnhamn naturstig, Björköby

 

Till Finnhamns gamla fiskeläge och fiskarbastu vandrar vi från Vikarskat fram och tillbaka ca 5 km. Körtid från Vasa ca 45 min.

 

Tidsåtgång: 4 – 5 h.

 

Bodvattnet runt, Björköby

 

Naturstigen startar i Svedjehamn, och är ca 3.5 km lång. Stigen är lätt och passar de flesta.  Stigen är en utmärkt plats för att bekanta sig med Världsarvet Kvarkens skärgård.  Körtid från Vasa 35 min.

 

Tidsåtgång: ca 2-3 h

 

Björkö-Panike vandringsled

 

Leden är 13 km lång och går mellan Björköby och Panike. Båttransport nödvändig.

 

Västerö vandringsled, Maxmo

Vandringsleden följer till stor del stranden i den yttre skärgården. Leden är svår till medelsvår att vandra beroedne på vilken del av leden man väljer. Det är möjligt att vandra allt från 3 km upp till 14 km. Körtid från Vasa ca 45 min.

Tidsåtgång: från 2.5 h till en dag

Galleri