Björksirap

Björksirap görs på samma sätt som lönnsirap. På våren skördas björksav under ungefär en månads tid med start tidigt i april. Saven reduceras till sirap med hjälp av omvänd osmos och indunstning för att få bort det mesta av vattnet.  Kvar blir sockret och alla naturliga mineraler och ämnen som finns i saven. För att göra en liter björksirap krävs 100 – 140 l sav, vilket gör björksirapen till en exklusive produkt.

Vår björksav skördar vi ur egen skog ute på Västerö i Kvarkens skärgård en liten bit norr om Vasa, Finland.

Björksirapen innehåller endast naturliga sockerarter huvudsakligen fruktos och glukos, tillsammans med en mängd mineraler av vilka de vanligaste är kalcium, kalium och magnesium. Den innehåller även betulin och betulinsyra och är rik på anti-oxidanter.

Björksirapen har en komplex smak, med nyanser av sött och salt, torkat plommon, skarp syrlighet och enbär. Den passar utmärkt för att smaksätta olika kötträtter, fisk, marinader, såser och dressingar. Som smaksättare kan man även använda den i desserter och på glass.

 

bjorksirap22 2 1

 

Användning:

Det vi erbjuder är en mörk sirap med en rik karamelliserad smak, som lämpar sig utmärkt för marinader och såser till grillat och stekt kött, fisk och rotgrönsaker.  Vi använder den gärna till viltkött, nötkött och lax, rätterna får en extra rik smak som inte uppnås på annat sätt.

I marinader för kött blanda  0,5 dl sirap med övriga ingredienser och låt stå i minst 4 h. I såser räcker det med 1 -2 msk sirap för att ge smak. Droppa 1 msk sirap över laxfileen innan du grillar eller steker den i ugnen.

Försäljning:

Konsumentförpackning 130 g (100 ml) 13,90 €. Till priset tillkommer frakt (inom Finland 6,90-11,90€)

För att beställa kontakta kvarkenbirch@gmail.com 

 

För restauranger och grossister:

Finns även i större förpackningar 3 – 15 kg ta kontakt och begär anbud.